Podprogram 2018 - efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Pilicy z terenu województwa śląskiego, w powiecie zawierciańskim, gminie Pilica przy współpracy Bankiem Żywności w Częstochowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 262 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie zawierciańskim, gminie Pilica.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
11,5 tony żywności,
1179 paczek żywnościowych.
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 20 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 20 uczestników.